نخست‌وزیر طالبان: از مهاجران استفاده ابزاری نشود

مقام‌های ارشد پاکستان ادعا می‌کنند که برخی از مهاجران افغان در ناآرامی‌ها و مشکلات امنیتی این کشور دست دارند

مهاجران اخراج شده از پاکستان در مرز اسپین بولدک افغانستان-Sanaullah SEIAM / AFP

ملا حسن آخوند، نخست‌وزیر طالبان، دوشنبه، ۲۷ آذر (۱۸ دسامبر)، به مناسب روز جهانی پناهندگان، از کشورها خواست که از پناهجویان و مهاجران به مثابه اهرم‌فشار استفاده نکنند.  

در پیام او آمده است که روند بازگشت مهاجران افغان «آبرومندانه» باشد تا در بلندمدت باعث بروز «فاجعه انسانی» و «بی‌اعتمادی» میان کشورها نشود. 

در این پیام ذکر شده است: «امید ما این است که به موضوع بزرگ و انسانی مهاجران نباید از منظر سیاسی و از زاویه منافع و تصمیمات آنی نگاه کرد، نباید از آن برای فشار آوردن استفاده کرد؛ روند بازگشت باید آبرومندانه و به‌تدریج پیش برود.» 

نخست‌وزیر طالبان همچنین خواستار جلوگیری از اخراج اجباری مهاجران افغان شد.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او تاکید کرد که مهاجران افغان نباید بازداشت شوند و اموالشان مصادره شود، و کشورها باید به تعهدات خود در قبال آنان عمل کنند.  

نخست‌وزیر طالبان مشخص نکرد که مهاجران افغان از کدام کشورها اخراج می‌شوند.  

اخراج گسترده مهاجران افغان از پاکستان که از نوامبر سال‌ جاری آغاز شد، موجی از انتقاد برانگیخته است. اسلام‌آباد تصمیم دارد  ۱.۷ میلیون مهاجر افغان را اخراج کند. مقام‌های ارشد پاکستان ادعا می‌کنند که برخی از مهاجران افغان در ناآرامی‌ها و مشکلات امنیتی این کشور دست دارند و پاکستان دارای توان اقتصادی کافی برای تداوم حضور پناهجویان افغان نیست.  

انورالحق کاکر، نخست‌وزیر موقت پاکستان، مدعی شده است که این کشور نمی‌تواند با پذیرش شمار زیادی مهاجر غیرقانونی امنیت ملی خود را به خطر اندازد.  

در یادداشت انورالحق کاکر در تلگراف آمده است که در چهار دهه گذشته بین چهار تا پنج میلیون مهاجر وارد این کشور شده‌اند و بسیاری از آنان فاقد شرایط و مدارک اقامت قانونی‌اند. در این یادداشت ادعا می‌شود که پاکستان با مهاجران «سخاوتمندانه» برخورد کرده است.  

 در بخش دیگری از یادداشت کاکر گفته می‌شود که برخی از مهاجران در «بازار سیاه» کار می‌کنند و گذشته از نپرداختن مالیات، باعث می‌شوند که دستمزد کارگران قانونی پاکستان نیز کاهش یابد. در این یادداشت درباره احتمال سربازگیری گروه‌های تروریستی از این مهاجران نیز هشدار داده شده است.  

حکومت موقت پاکستان از رژیم طالبان خواسته است که اعضای تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) را به آن‌ها تحویل دهند.  

جان اچکزی، وزیر اطلاع‌رسانی ایالت بلوچستان پاکستان، دوشنبه، ۱۸ دسامبر، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «از دولت افغانستان می‌خواهیم که تمام تروریست‌های تحریک طالبان پاکستان را به مقام‌های پاکستان تحویل دهد و علیه پناهگاه‌های آن‌ها در داخل افغانستان اقدام کند.» 

پاکستان از حامیان اصلی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان بود و دو دهه پناهگاه‌های امن در اختیار این گروه گذاشته بود، اما با روی کار آمدن رژیم طالبان در اوت ۲۰۲۱، حمله‌های تروریستی در پاکستان افزایش یافته است.  

حکومت پاکستان به‌ دلیل بحران شدید مالی و اقتصادی، قادر به راه‌اندازی عملیات گسترده نظامی در مناطق ناامن ایالت‌های خیبرپختونخوا و بلوچستان نیست. اسلام‌آباد چندین بار از رژیم طالبان خواسته است که با تی‌تی‎‌پی و گروه‌های دیگری که منافع پاکستان را تهدید می‌کنند، برخورد کنند. اما طالبان می‌گویند که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان متوجه کشورهای دیگر نیست.